Από τον κώμο στα κόμικς: Διδάσκοντας τον αρχαιοελληνικό μύθο και πολιτισμό μέσα από τη σύγχρονη σειραϊκή τέχνη

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο
(webinar) της Ελληνικής Εταιρείας
Αμερικανικών Σπουδών (HELAAS)
Τίτλος: «Από τον κώμο στα κόμικς: Διδάσκοντας
τον αρχαιοελληνικό μύθο και πολιτισμό μέσα
από τη σύγχρονη σειραϊκή τέχνη» Ποια: Δρ. Χριστίνα Ντόκου, Επίκουρος
Καθηγήτρια Αμερικανικής Φιλολογίας και Πολιτισμού, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πότε: Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024, 13:15-14:15 Που: Διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom:
https://authgr.zoom.us/j/96369255100 (Meeting ID: 963 6925 5100)
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό και δωρεάν. Θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση.
Περίληψη:
Λίγες μορφές σύγχρονης τέχνης έχουν τόση επίδραση στο νεανικό κοινό σε Δύση και Ανατολή από τη λεγόμενη «σειραϊκή τέχνη», ή αλλιώς κόμικς, και το λογοτεχνικότερο αντίστοιχό τους, τα graphic novels. Δεδομένης της στοχευμένης αυτής δημοφιλίας των κόμικς, αλλά και της ιδιαίτερης δομικής επιδραστικότητάς τους ως υβριδικό είδος εικόνας-κειμένου, το παρόν σεμινάριο φιλοδοξεί να αναδείξει πως μπορούμε να εισαγάγουμε προς συζήτηση στην τάξη, να απεικονίσουμε και να κοινωνήσουμε με ενδιαφέροντα και εύληπτο τρόπο έννοιες του αρχαίου ελληνικού μύθου και κλασικού πολιτισμού, αφού πρώτα δούμε, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, πως αυτές πρώτες επηρέασαν και συνέβαλαν στο να μορφοποιηθεί ο κόσμος των Αμερικανικών (αλλά και άλλων) κόμικς από ένα λαϊκό είδος αφήγησης σε πεδίο αξιώσεων τέχνης και παγκόσμιου πολιτισμού.
Βιογραφικό σημείωμα:
Η Χριστίνα Ντόκου κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη συγκριτική λογοτεχνία (αρχαία και νέα ελληνική, ισπανική και αγγλόφωνη) από το Pennsylvania State University των ΗΠΑ. Από το 2001 διδάσκει Αμερικανική Λογοτεχνία και Πολιτισμό στο ΕΚΠΑ, επικεντρωνόμενη κυρίως σε θέματα συγκριτολογικής μελέτης του ελληνικού μύθου στη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία, Σπουδών Φύλου και
Ταυτότητας, ζητήματα ψυχαναλυτικών προσεγγίσεων, αμερικανικού φολκλόρ και λαϊκού πολιτισμού και Σπουδών Κόμικς. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων και κεφαλαίων σε ανθολογίες πάνω στα πεδία αυτά, έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει συν-επιμεληθεί δύο συλλογικούς θεματικούς τόμους στο χώρο της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Επί του παρόντος, υπηρετεί τη δεύτερη θητεία της ως Γραμματέας της HELAAS.

Αφήστε σχόλιο