Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει την έναρξη του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση και καλεί όσες ομάδες ενδιαφέρονται να  δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση  διεξάγεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και συνδιοργανώνεται  με το Ίδρυμα Ωνάση, και  πανεπιστήμια, ερευνητικά  κέντρα, Περιφέρειες, Δήμους και φορείς από όλη την Ελλάδα.

 

Θεματική Ενότητα 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση: Τεχνητή νοημοσύνη στην τάξη

 
Ο 6ος Διαγωνισμός επικεντρώνεται στην Θεματική Ενότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης και καλεί ομάδες μαθητριών και μαθητών να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, με τη χρήση ανοιχτού κώδικα ανοιχτών τεχνολογιών και να συμβάλλουν στην διάδοση τους με την την παραγωγή ανοιχτού εκπαιδευτικού υλικού.
 

Κόστος συμμετοχής:

Δωρεάν – Η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα καλύψει το κόστος του εξοπλισμού των ομάδων

Συμμετοχή στον Διαγωνισμό & Φάσεις Διαγωνισμού

Ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ) και ΙΕΚ.
1η Φάση του Διαγωνισμού – Φάση Σχεδίασης (Υποβολή πρότασης έως 12/1/2024)
Στην 1η φάση δεν απαιτείται κατασκευή, αλλά ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση της ιδέας σε λογαριασμό της ομάδας στο github. Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2024.
2η Φάση του Διαγωνισμού – Φάση Υλοποίησης
(Ημερομηνία ολοκλήρωσης 15 Ιουνίου 2024)
Στην συνέχεια, θα επιλεχθούν από την οργανωτική – επιστημονική επιτροπή τουλάχιστον οι 100 καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (στις οποίες θα χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός από χορηγίες. Οι ομάδες καλούνται να υλοποιήσουν τα έργα τους, να παράξουν ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό, να τεκμηριώσουν το έργο τους στο github και να δημιουργήσουν ένα μικρό βίντεο στο οποίο να εξηγούν το πώς υλοποίησαν το έργο τους. Η τεκμηρίωση, η παρουσίαση των βημάτων κατασκευής, η αναλυτική παρουσίαση όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για το έργο και ο κώδικας θα πρέπει να ανέβουν σε αντίστοιχο αποθετήριο στο github μαζί με το βίντεο που θα παρουσιάζει και θα αιτιολογεί το έργο.
3η Φάση – Αξιολόγηση των καλύτερων έργων
Η οργανωτική – επιστημονική επιτροπή ανακοινώνει τα έργα που πρώτευσαν ανά κατηγορία.
 
Πιθανές κατηγορίες έργων
Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας (NLP)

  • Εικονικοί Βοηθοί
  • Μετάφραση γλώσσας
  • Ανάλυση συναισθήματος

Υγεία

  • Διάγνωση ασθενειών
  • Ανακάλυψη φαρμάκων

Αυτόνομα Οχήματα

  • Αυτόνομα Αυτοκίνητα
  • Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones)

Ρομποτική

  • Βιομηχανικά ρομπότ για κατασκευή και συναρμολόγηση
  • Ρομπότ για χειρουργικές επεμβάσεις

Εκπαίδευση

  • Εξατομικευμένη μάθηση
  • Εκμάθηση γλωσσών

Γεωργία

  • ‘Έξυπνη & αυτόνομη καλλιέργεια
  • Παρακολούθηση Ζώου

Ψυχαγωγία

  • Δημιουργία μουσικής, εικόνων, ιστοριών κλπ
  • Βιντεοπαιχνίδια με βάση τη συμπεριφορά του παίκτη

Περιβαλλοντική παρακολούθηση

  • Μοντελοποίηση του κλίματος: Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην πρόβλεψη των κλιματικών προτύπων και στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
  • Διατήρηση άγριας ζωής: Το AI χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και την προστασία απειλούμενων ειδών μέσω ανάλυσης εικόνων και συλλογής δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα παραδείγματα και ιδέες εδώ

 
Χρονικός Προγραμματισμός & Φάσεις Διαγωνισμού
 

Φάσεις Ημερομηνία Περιγραφή
1η Φάση Σχεδίασης έως 12/1/2024 Σχεδιασμός και  τεκμηρίωση της ιδέας σε λογαριασμό της ομάδας στο github (όχι κατασκευή). Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.
2η Φάση Υλοποίησης έως 15/6/2024 Οι επιλεγμένες ομάδες υλοποιούν τα έργα τους, παράγουν ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό, τεκμηριώνουν το έργο τους στο github και δημιουργούν ένα μικρό βίντεο στο οποίο να εξηγούν το πώς υλοποίησαν το έργο τους. Η τεκμηρίωση, η παρουσίαση των βημάτων κατασκευής, η αναλυτική παρουσίαση όλων των υλικών και ο κώδικας θα πρέπει να ανέβουν σε αντίστοιχο αποθετήριο στο github μαζί με το βίντεο που θα παρουσιάζει και θα αιτιολογεί το έργο.
3η Φάση Αξιολόγησης των καλύτερων έργων έως 30/6/2024 Η οργανωτική – επιστημονική επιτροπή ανακοινώνει τα έργα που πρώτευσαν ανά κατηγορία.

 
 

Αφήστε σχόλιο