Ποια τρόφιμα βοηθούν περισσότερο στην ενίσχυση της απόδοσης και καλής λειτουργίας του εγκεφάλου; Ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι εξετάσεις δείτε πως εκτός από το εντατικό διάβασμα μπορεί ακόμη να βοηθήσει μια σωστή και οργανωμένη διατροφή με θρεπτικά συστατικά που θα διατηρήσουν το οργανισμό γερό, ξεκούραστο και θατονώσουν την απόδοση του εγκεφάλου!  

1. Στάσου ΄μύδαλα!
Πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο είναι το καλύτερο αγχολυτικό αλλά και βοηθητικό της μνήμης. Είναι ειδικά για σνακ, αλλά μπορείτε και να τα προσθέσετε σε γιαούρτι, σαλάτες λαχανικών και φρούτων και φυσικά μαζί με αποξηραμένα φρούτα! Προϋπόθεση; Να είναι ανάλατα!

2. Λιπαρά ψάρια!
Αυτός ο τύπος ψαριών περιλαμβάνει τον σολομό, τις σαρδέλες που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα -γνωστά για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν μεταξύ άλλων στη μάθηση καιτη μνήμη-, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, ιώδιο, φώσφορο. Απολαύστε επίσης αθερίνα, γαύρο, κολιό, μαρίδα καλύτερα στο φούρνο κι όχι τηγανιτά!

3. Καρύδια!
Αποτελούν εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέος, βιταμινών Β, μαγνησίου και αμινοξέων όπως η αργινίνη που δρα αγγειοδιασταλτικά, εντείνοντας έτσι την αιματική ροή. Μπορείτε να τα απολαύσετε ως έχουν ή ακόμη και να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας! Τέλειο για την περίπτωση των εξετάσεων και το γιαουρτάκι με καρύδια και μέλι!

4. Καφές!
Εάν ανήκετε σε εκείνους όπου ο καφές είναι σημαντικός για το πρωινό τους ξύπνημα τότε σίγουρα θα χαρείτε καθώς δύο κύρια συστατικά του καφέ – η καφεΐνη και αντιοξειδωτικά(πολυφαινόλες) – «ξυπνούν» τον εγκέφαλό σας και ευνοούν την πνευματική απόδοση. Ωστόσο μην το παρακάνετε! Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών δεν πρέπει να ξεπερνάτε οι ενήλικες τα 200mg καφεΐνης ημερησίως και οι έφηβοι τα 2,5mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Πληροφοριακά ο στιγμιαίος καφές περιέχει ανά τυπικό σερβίρισμα γύρω στα 65-100mg καφεΐνης, ο φίλτρου 80-115mg, ο εσπρέσο περί τα 100mg, ενώ ο ελληνικός 120-140mg.

5. Φάε το αβγό σου!
Ειδικά ο κρόκος αβγού είναι πραγματικός θησαυρός αφού αποτελεί ειδική πηγή ω-λιπαρών, βιταμινών Β, μαγνησίου, αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών! Καταναλώστε το αβγό ολόκληρο, ασπράδι και κρόκο μαζί, προτιμότερο βραστό παρά τηγανιτό.

6. Μούρα!
Προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη συμπεριλαμβανόμενων κάποιων που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμων για τον εγκέφαλων! Όλα τα είδη μούρων από βατόμουρα, κράνμπερι, μύρτιλα, acai μέχρι φράουλες κ.ά. είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο, καθυστερούν τη γήρανσή του και βελτιώνουν τη μνήμη.

Συνέχεια..

Image by jcomp on Freepik

Αφήστε σχόλιο